Djur

Djurens värld och forskning kring den

Valsafari i Norge

Vi har tidigare skrivit om “djur man inte älskar” och skrev då om getingar, myggor, flugor och andra djur som finns i vår närhet och faktiskt stör. Men motsatsen till dessa djur, är helt klart djur som man tycker om och som absolut inte stör oss. Det handlar om valar.

Det finns mängder av olika valar runt om i världen med allt från blåval till kaskelot eller späckhuggare till delfin. Dessa djur lever i vattnet och har sitt egna liv utan några som helst tankar på människorna runt omkring, förutom de hemska människor som inte har respekt mot valarna (har du inte sett Blackfish eller The Cave än är det av största vikt att du gör det snarast). Men nu ska inte fokus ligga på dessa människor. Istället tänkt vi rapportera om de valar som är närmast oss i Sverige, och hur två norrmän ute på en båt fick riktig närkontakt med hungriga valar.Det är Göteborgs Posten som rapporterar om ämnet och de bjuder även på fantastiska bilder från händelsen. Dessutom filmade en av fiskarna valarna och i artikeln kan man se hur de stora valarna kämpar för att få mat.

Allt från kaskelotter till späckhuggare

Norge har verkligen tur som har valarna så nära. Men du som gillar valar kan även åka ditoch gå på valsafari. Det är dock ingen garanti på att se dessa bjässar, men nog är det större chans än om du åker ut med båt i Stockholms skärgård. Vanligast att se på valsafari i Norge är i Västerålen. Där kan man se kaskelotter, grindvalar, vikvalar, knölvalar, delfiner och späckhuggare. Det är med andra ord det absolut bästa stället (som ligger nära Sverige) att åka till om du är intresserad av att få se en val. Du kan välja att åka från maj till september, men full valgaranti får du endast om du åker november till mars.

Ta nu chansen och åk iväg på valsafari när möjlighet ges. Det är någonting som kommer att vara oförglömligt och kanske till och med förändra ditt liv. De här stora djuren är så mäktiga, och som inga andra djur i vår natur.