Djur

Djurens värld och forskning kring den

Upptäck Islands djurliv

Nu för tiden går det fler resor till Island än på länge. Antagligen för att det idag är väldigt billigt att åka dit. Och självklart på grund av den fantastiska naturen, spännande kulturen och det vackra djurlivet.

Den underbara Islandshästen

Islandshästen är en av de mest kända hästraserna i världen. Islandshästar är dessutom helt renrasiga vilket gör dem till väldigt bra och pålitliga hästar. Eftersom Island har en sträng policy när det kommer till sina hästar kan de garantera att alla islandshästar på Island är helt renrasiga. Om en islandshäst en gång har lämnat ön får den nämligen aldrig komma tillbaka på grund av risken att den kan ha beblandats med andra hästraser. Islandshästar som är födda i ett annat land får heller aldrig komma till Island på grund av samma anledning. Islandshästar har varit fria från blandning med andra raser i över 800 år och precis så vill islänningarna ha det även fortsättningsvis.

Islandshästen är en robust och tålig hästras som klarar hårda väderförhållanden mycket bra. Islandshästar är relativt små i mankhöjd om man jämför med andra hästraser. Trots att den ofta inte blir större än vad som klassas som en ponny, ingår den ändå under hästrasen. Den genomsnittliga mankhöjden ligger på endast 136 centimeter. På grund av rasens lugna temperament är det en mycket lämplig häst när det kommer till turridning vilket gör att många av Islands turister vågar rida hästarna trots att de saknar tidigare erfarenhet av ridning. Även i Sverige har vi många Islandshästar och faktum är att denna vackra ras är den tredje mest populära hästrasen i Sverige.