Djur

Djurens värld och forskning kring den

Tänk om man vore en get

Det finns allt många fördelar med att vara ett djur, för visst kan en vardag hos ett välmående djur många gånger verka betydligt lättare och mindre komplicerat än det att vara människa. Man behöver varken oroa sig för att man som ung ska tappa håret, vilket visserligen är något mer av vad som brukar kallas för ett i-landsproblem. Samtidigt behöver man sällan oroa sig för de krig som människor utövar mot varandra, eftersom att man helt enkelt inte är medveten om dem.

Alla djur har visserligen vitt skilda nivåer av intelligens, om man utgår från oss själva, och hur en get i verkligheten upplever sin vardag kan vi idag säga väldigt lite om. Men man kan alltid observera och dra sina egna slutsatser kring hur vi upplever det hela. Trots detta så är exempelvis oro över en alltmer skövlad regnskog något som med stor sannolikhet inte upptar tankeverksamheten för en get. Inte heller vet man vilka djurraser runt om i världen som får allt svårare att överleva som ras på grund av människans framfart.

Men vill man trots allt detta vara en get eller ett annat önskvärt djur? Med erfarenheten av att vara född som människa, oavsett om man blir tunnhårig, får rynkor och alla de andra ytliga attribut och problem med att vara människa, så är det svårt att tänka sig ett liv som ett annat djur. Vi är dock inte så unika och överlägsna allt annat som vi ibland kan tro. Vid naturkatastrofer och större olyckor märks vår obetydlighet. Att vara en get skulle nog ibland kunna vara skönt.