Djur

Djurens värld och forskning kring den

Ta med hunden på jakt

Att aktivera sin hund med något som hunden gillar är det många hundägare som vill – så varför inte testa att jaga med hunden? Då sätter deras naturliga jaktinstinkter igång på riktigt, något som uppskattas av många jyckar!

hund-ligger-nedDet finns flera aktiviteter som man kan ta med sin hund på, men det är inte alla aktiviteter som faktiskt uppskattas av hunden. Men något som inte blir annat än lyckat är att ta med sin hund på jakt och filma hela jakten med hjälp av en hundkamera garmin gör att man får minnen för livet. Dock ska man komma ihåg att bara för att hunden har naturliga jaktinstinkter så betyder inte det att den vet exakt hur den ska göra för att spåra och söka under jakt. Man måste träna hunden för att den ska kunna jaga och ett tips är att börja med att lära hunden hur en spårning går till så att hunden lär sig allt om sök och eftersök sedan när det är skarpt läge under själva jakten. Det är något man kan läsa mer om hos tidningen Svensk Jakt där experten Malou Kjellsson skriver en artikelserie just om spårning, så i den kan man lära sig alla steg för steg.

Inte bara hunden som måste kunna jaga

svart-hund-attackNågot att lägga på minnet när det kommer till jakt och jakt med hund är att det inte bara är hunden som måste ha en hel del förkunskaper innan man kan ge sig ut i skogen för att jaga. Även du som jägare måste kunna en hel del och allt om jakt regleras av Jaktlagen och Jaktförordningen vilka tillsammans listar alla regler som ska följas när det kommer till jakt. Bland annat står här om allmänna jakttider, vilka skyldigheter en jägare har och vad man får jaga samt vilka regler som finns när en hund ska vara med i jakten. Så hur vet staten då om jägaren kan detta? Alla som jagar måste ha jaktlicens och jaktkort.

Jägarexamen för den som jagar

Något som alla jägare i Sverige har är en Jägarexamen vilken visar att man kan alla regler som finns i lagstiftningen om jakt. Till exempel skriver Naturvårdsverket att en måste ha sin godkända jägarexamen för att ens kunna ansöka hos polisen om vapenlicens – och vill man kunna jaga är ett vapen det mest vitala att ha i sin ägo. Så något att lägga på minnet är alltså att det inte bara är att skaffa sig en bössa och gå ut med hunden i skogen – det krävs en hel del förarbete om det är jakt man vill ägna sig åt som aktivitet med sig hund.

Att tänka på om man vill jaga med sin hund

  • Lär hunden att spåra och söka så hunden vet sitt jobb under jakten.
  • Lär dig alla regler som gäller för den typ av jakt du vill ägna dig åt, viktiga bestämmelser hittas i lag, förordning och hos Naturvårdsverket.
  • Jägarexamen är ett måste om du ska kunna jaga efter som denna gör att du kan söka om vapenlicens.
  • Vapenlicens ges av polismyndigheten.