Djur

Djurens värld och forskning kring den

Hundar vill ha en flockledare

Många hundägare önskar sig en trygg och glad vovve. De vill kunna ta en promenad utan att hunden drar i kopplet, utan att den skäller på andra hundar och att den helt enkelt har hela sitt fokus på dig. Det är dock långt ifrån alla som besitter kunskapen att disciplinera sina hundar och så många gånger blir det helt fel. Anledningen är för att vi inte är tillräckligt insatta i hundars psykologi och deras beteendemönster. Viktigt att tänka på när det kommer till hundar är att de från start med ursprung från vilda djur som levt i flock och de söker fortfarande en trygg flockledare att följa.

små valpar

Hundar är verkligen människans bästa vän och forskning har inte bara visat att de som äger hund också är mer sociala. Hundägare rör på sig mer och är därför också friskare. Att skaffa hund är ett stort steg och därför är det viktigt att man är införstådd med vad som krävas av dig som hundägare. Hundkoppel är det nu lag på om man inte har en väldigt bra pli på sin vovve, men det ska gå att kunna vara utan koppel och klassas som en med full kontroll, med rätt träning och förståelse för hundpsykologi.

Hantera din hund

Många skyller sin hunds dåliga uppförande på att de inte är kastrerade, det är rasen och allt som kan komma att skyllas på. Sanningen är dock denna; det är ditt som hundägares fel att det inte funkar! Din hund blir aggressiv när den är frustrerad, den är full med energi på grund av bristande motion eller för hög stimulering och den kan inte gå i koppel för att du inte är din hunds flockledare. Enligt polisens rapport så har anmälda hundbett ökat med 50 % och anledningen till det är helt enkelt att vi inte leder våra hundar rätt och att de helt enkelt är frustrerade. Det är viktigt med gränser och då är det också viktigt att förmedla dessa med tydlighet. Hunden måste förstå att den gör fel i just samma sekund som det sker, men det är också viktigt att berömma när den gör rätt. (Läs den här artikeln för att få en bättre förståelse för uppfostran av hundar och dess psyke).