Djur

Djurens värld och forskning kring den

Från varg till hund i koppel

Hundens historia är ganska unik. Hur ett vilt rovdjur kunde gå från att sätta skräck i boskap och byar till att bli ett älskat husdjur och benämnt som ”människans bästa vän”. Det finns flera teorier om hur hunden vart tam och vilka faktorer som gjorde det möjligt för att sätta hunden i koppel. Ny forskning har dock visat att det var sopor som gjorde skillnaden mellan varg och hund. Detta efter att man analyserat djurens sätt att bryta ner stärkelse.

Hur hunden utvecklades från att vara vår fruktade fiende till att bli vår älskade kompanjon som vi köper halsband till från http://offleash.se/till-hunden/ute/hundhalsband.html har för många forskare varit ett mysterium. Vissa trodde att de började användas som vakthundar men att det inte fanns en tanke på att ta in dem i hemmet. Att det skedde i flera steg. Men det är också några som menar att djuren drogs till människan och deras sopor. Det faktum att vargar inte kan bryta ner stärkelse lika väl som våra husdjur är ett tecken på att någonstans i tiden så ändrades djurets matvanor. Detta kan mycket väl ha att göra med att de började äta det vi slängde ut i våra komposter och som vi idag skulle kalla sopor. Oavsett hur hunden utvecklades till det älskade djuret det är idag så står det klart att även om det kan finnas ett litet vilddjur kvar inom våra valpar så är det vårt tamaste husdjur. Med hunden kan vi göra saker som inte går med speciellt många djur i våra hem, bland annat:

  • Agility är en sport som vi låter våra hundar ha huvudrollen i. Här är det disciplin in i det minsta som gäller och hunden ska kunna förstå exakt vad det är du vill att den ska göra med bara ett litet kommando.
  • Vi kan ha djuret löst om vi tränat det tillräckligt väl, och utan koppel så ska man kunna ha ett osynligt koppel som samlar in hunden när den ska komma.
  • Hur och när hunden ska äta kan kontrolleras det med och skiljer sig mycket från vilddjuret, med ett ”varsågod” kan kunden ta sitt första steg mot maten.

Hundar är verkligen säregna djur som man kan kontroller och enkelt agera flockledare åt, det är smart att ta reda på hur mycket energi hunden också kräver så att det inte blir en fråga om dominans och understimulans.