Djur

Djurens värld och forskning kring den

Djur man inte älskar

Är det någon, eller några, som inte är välkomna till vår sommarstuga så är det väl skadedjuren. De kan verkligen förstöra för en, inte minst om man upptäcker dem en sommarkväll när grillen är igång och första vinaren korkats upp. Det finns en hel del verktyg vi kan använda för att bli av med dessa kamrater. Nog för att vi ska värna om djuren, men skadedjur har vi inte mycket till övers för!

  • Flugor. Dessa små flygande varelser kan verkligen irritera en, särskilt om man upptäcker dem på den nygrillade köttbiten eller på ölglasets kant. Det finns läskigt nog flera tusen olika sorters flugor i Sverige, alla med sina särskilda egenheter och preferenser. Om du upptäcker flugor måste du direkt hitta den plats de kommer ifrån, och sedan rengöra eller kassera den platsen. Något annat man kan göra är att skaffa en flugfångare. De finns i olika utformanden, där en del ger ifrån sig ett starkt UV-ljus som flugor dras till. Sedan fastnar de på ett limark inuti fällan.
  • Getingar. Det klassiska skadedjuret som alltid ”förgyller” våra somrar. Dessa djur måste behandlas med respekt, då ett stick kan få katastrofala följder, särskilt för en som är överkänslig. Även för dessa djur finns flera olika sorters fällor. Det kan till exempel vara en liten ”burk” som man fyller med saft eller annan söt dryck som getingarna dras till. Sedan är fällan utformad så att när getingarna väl är inne, kan de inte ta sig ut.
  • Mördarsniglar. Dessa rackare återfinns ofta i trädgårdar, där de kalasar på sallad och annat du helst vill ha för dig själv. En smart sak för att stoppa dessa är en så kallad snigelbarriär – en koppartråd som genererar en svag elektrisk ström som stoppar sniglar. Som ett litet snigelstaket!