Djur

Djurens värld och forskning kring den

De populära sengångarna

Internet är känt för många saker, och en av dem är alla bilder av katter som man kan hitta där. För det mesta rör det sig om autentiska bilder på katter, kompletterande med en rolig text. Men det finns även ett annat djur, som blivit allt populärare online. Detta djur klarar sig också utan roliga bildtexter. Vi talar om sengångare.

Vad är sengångare?

Sengångarna är däggdjur som är släkt med myrslokar och bältdjur, men som inte liknar dem i utseendet. De lever i regnskogarna i Syd- och Centralamerika, där de håller sig uppe i träden. De lämnar endast ett träd för att förflytta sig till ett annat, eller för att uträtta sina naturbehov. På detta sätt undviker de många fiender. Det finns två familjer av sengångare, som inte är särskilt nära släkt. De har dock mycket gemensamt:

På de främre benen finns två tår och på de bakre finns det tre. Alla tårna är försedda med kloformade klor som gör att sengångaren lätt kan hänga i grenar. Sengångaren saknar helt svans. Deras huvud är kort och klotformat. De kan vrida huvudet 180 grader, vilket gör att de lätt kan spana efter mat eller rovdjur. Vuxna sengångare har är mellan 54-75 centimeter lång och väger cirka sex kilo.

Intresset för sengångare har ökat efter exponeringen på internet, och många i Europa vill åka till Centralamerika för att arbeta med sengångare i olika skyddsprojekt. Sådan verksamhet bedrivs bl.a. i Costa Rica, dit man kan åka med swetours.com. Vissa perioder är intresset dock så stort att några volontärer inte kan tas emot.